Uthyrning i andra hand

Bostadsrättsinnehavare som önskar hyra ut i andra hand måste ha skriftligt tillstånd av styrelsen.

Styrelsen behöver ha uppgifter om hyresgästen och beslutar om du har ett godtagbart skäl för att kunna hyra ut i andrahand. Föreningen tar även en extra engångsavgift för att tillåta uthyrningen. Avgiften är på 10% av ett prisbasbelopp (ca 4.600 kr).

Vänligen notera att din ansökan kan bli avslagen om du inte kan bevisa att du har ett skäl för att hyra ut som är tillräckligt starkt för att godtas enligt lagstiftelsen och praxis.

Hur söker man tillstånd i BRF Sjödalsterrassen 2?

Ansökningsblanketter i Wordformat finner du längst ner på sidan. Har du frågor till styrelsen om andrahandsuthyrning eller liknande? Kontakta styrelsen på styrelse@brfsjodalsterrassen2.se

Vi tillämpar följande rutin.

1) Lägenhetsinnehavaren skickar ansökningshandlingar om att få tillstånd till uthyrning via post till:

BRF Sjödalsterrassen 2, Finslipargränd 4, 141 46 Huddinge

Ansökningshandlingar består av: (i) ansökningsblanketten (ii) en osignerad kopia av avtalet som lägenhetsinnehavaren planerar skriva under med hyresgästen. (iii) eventuella intyg för att bevisa att ditt skäl för att hyra ut är giltigt.

(i) Ansökningsblanketten

  • Samtliga innehavare av lägenheten måste stå med på ansökan samt signera.
  • Det måste finnas en angiven hyresgäst med kontaktuppgifter.
  • Vi godkänner inte en period som löper längre än ett år.
  • När du väljer ett startdatum tänk på att det blir handläggningstid från det att ansökan nått oss postledes tills att du får godkänt. Vi förbehåller oss 1 månad förutsatt att inga kompletteringar behövs.

(ii) Osignerad kopia av avtalet (rekommenderat att du skickar med)

Det är väldigt viktigt att skriva ett andrahandsavtal när du hyr ut en bostad. Det är en trygghet för både dig och hyresgästen att ha ett andrahandskontrakt som täcker alla tänkbara situationer där konflikter kan uppstå. Om du planerar skriva ett avtal skulle styrelsen vill gärna se en kopia.

OBS! Styrelsen avråder dig från att signera avtalet med hyresgästen innan styrelsen har skriftligt godkänt handlingarna. Om du upplåter din lägenhet utan tillstånd riskerar du att få bostadsrätten förverkad.

(iii) Kompletterande intyg

När styrelsen granskar din ansöka kan styrelsen begära kompletterande dokument/intyg för att bedöma om ditt skäl är godtagbart. Detta sker i fallet att styrelsen bedömer att ditt skäl behövs förstärka. Styrelsen följer lagstiftning och praxis för att bedöma om ett skäl är tillräckligt starkt för att godtas.

Skäl som typisk behöver komplettering är:

  • Du studerar på annan ort. I så fall kompletterar du med ett intyg från skolan där det står att du är antagen och när du avslutar dina studier;
  • Du flyttar tillfälligt utomlands för att arbeta eller studera. I så fall kompletterar du med ett intyg från arbetsgivaren/skolan där det står hur länge du kommer att jobba/studera utomlands. Du måste ange en kontakt som är bosatt i Sverige för den tiden du befinner dig utomlands.
  • Du kan inte sälja din lägenhet på grund av marknaden. I så fall kompletterar du med ett intyg från mäklaren där det står att du aktivt försöker sälja lägenheten samt att mäklaren avråder dig från att fortsätta försöka på grund av rådande marknaden.

Styrelsen kan begära kompletterande dokument/intyg även i andra fall.

2) Styrelsen fattar beslut om att bevilja/avslå ansökan. Om beslut beviljas översänds handlingarna till förvaltaren. Förvaltaren registrerar handlingarna och föreningen tar en avgift på 10% av basprisbelopp.

Allmänt om uthyrning

I vardagligt språkbruk brukar man tala om att ”hyra ut i andra hand”. Lagtexten i Bostadsrättslagen använder dock begreppet ”upplåtelse av lägenheten”. Med upplåtelse menas då att man låter någon annan helt disponera lägenheten, dvs man har som lägenhetsinnehavare själv inte längre någon disposition (tillgång) till lägenheten. Upplåtelse är inte beroende av att man tar ut någon hyra, det väsentliga är huruvida lägenhetsinnehavaren har tillgång till sin lägenhet eller ej.

Upplåtelse (”uthyrning i andra hand”) kräver tillstånd av fastighetsägaren, dvs av bostadsrättsföreningens styrelse.

Att ha gäster eller inneboende i lägenheten, dvs samtidigt som man själv bor i lägenheten, kräver inte några som helst tillstånd av fastighetsägaren. Det är ju inte fråga om ”upplåtelse” i Bostadsrättslagens mening.

Vilka regler gäller?

För att få hyra ut i andra hand måste man ha ett skäl. Föreningen ska inte heller ha ”befogad anledning” att motsätta sig att man hyr ut lägenheten. Skäl som godtas enligt praxis kan exempelvis vara:

  • arbete eller studier på annan ort
  • vistelse på annan ort för vård av anhörig
  • att man vill prova att bo tillsammans med ny partner
  • att man köper en bostadsrätt för att bosätta sig i om några år då man går i pension

Man kan däremot inte räkna med att hyra ut i andra hand om man köper en bostadsrätt och aldrig flyttar in. Avsikten har ju då aldrig varit att bosätta sig där.

Ju längre tid man hyrt ut sin lägenhet, desto svagare anses skälen vara till att få hyra ut.

Vad gör man om föreningen säger nej?

Om föreningen nekar till uthyrningen eller inte accepterar den tid man vill hyra ut kan man vända sig till Hyresnämnden för prövning av frågan. Hyresnämndens beslut i frågor om andrahandsuthyrningar kan inte överklagas någonstans så såväl den boende som föreningen blir tvungen att rätta sig efter beslutet.

Uthyrning utan tillstånd – vilka risker innebär det?

Bostadsrättshavare som önskar hyra ut i andra hand måste ha tillstånd av styrelsen. Upplåter man sin lägenhet i andra hand (oavsett om man tar ut hyra eller ej av andrahandshyresgästen) utan tillstånd riskerar man att bli uppsagd respektive att få bostadsrätten förverkad.