Trivsel och Ordningsregler

Föreningens trivsel- och ordningsregler antogs på styrelsemöte 2018-08-21 och är reviderade på styrelsemöte 2020-08-06.

Säkerhet och ansvar


Vi måste se till att portdörrar samt alla dörrar till källare, förråd, soprum och cykelrum är stängda och låsta. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Var särskilt vaksam när Du öppnar via porttelefonen.

Din lägenhet ska vara utrustad med brandvarnare.

Störningar och trivsel


Hänsyn till grannarna gäller dygnet runt men det är extra angeläget att undvika följande mellan kl. 22.00–07.00 på vardagar, och innan 09.00 på lördagar och söndagar, då vi bör iaktta ”största möjliga tystnad”.

Vi vill alla ha det fint i lägenheterna. Därför är det ibland nödvändigt att borra, spika och såga. Detta görs på vardagar mellan kl. 07.00 och 20.00 samt lördagar och helgdagar mellan kl. 09.00 - 18.00.


Gemensamma utrymmen inomhus


Tillsammans ansvarar vi för:

  • entré
  • trapphus
  • barnvagn
  • cykelrum
  • förråd
  • innergård
  • takterrass.

Därför är det viktigt att vi förvarar våra personliga saker i de utrymmen som har tilldelats oss och låter övriga utrymmen vara fria. Ordning och reda skapar trivsel och lokalvårdare och fastighetsskötare kan utföra sina sysslor.

Cyklar, barnvagnar, dörrmattor utanför lägenheterna får ej förvaras i porten eller i trapphus då dessa är klassade som utrymningsväg vid brand. Det är enligt lag förbjudet att förvara barnvagnar i trapphusen. Så ta alltid för vana att lämna innergården, takterrassen och andra gemensamma utrymmen så som det var när du kom.

Takterrassen - vår oas

Takterrassen är vår oas där vi kan grilla och umgås. För att skapa en trevlig miljö så finns det regler för hur vi skall ta hand om denna oas uppsatta i utanför dörrarna till terrassen. För er som inte är vana att använda en kolgrill finns instruktioner uppsatta så att ni hanterar denna på rätt sätt.

För att vårda utveckla vår takterrass så har det bildats en Takterrassgrupp. De vattenutkastare som finns på takterrassen och innergården är framförallt till för att vattna föreningens blommor och växter och ingen leksak för barn.

Cyklar och barnvagnar

Cyklar får endast förvaras i cykelrum eller i anslutning till den egna lägenheten (ex på din balkong eller på din uteplats). Cyklar får inte ställas upp på annan plats som exempelvis trapphus, gångar, loftgång eller ute på gården. De förhindrar fastighetsskötarnas arbete samt räddningstjänsten och brandkåren, skulle de behövas ta sig in.

Barnvagnar, dörrmattor och andra föremål utanför lägenheterna får ej förvaras i porten eller i trapphus då dessa är klassade som utrymningsväg vid brand. Det är enligt lag förbjudet att förvara barnvagnar i trapphusen. Vi har gott om plats i flera barnvagnsrum.

Husdjur

Det är alltid trevligt med husdjur i en bostadsrättsförening. Det är dock några saker du som husdjursägare bör känna till och tänka på.

Rasta inte din hund/katt eller andra husdjur på innergården. Där leker barn och vi vill hålla den fri från det som ditt husdjur lämnar efter sig. Husdjuret ska vara kopplad hela tiden du har det på innergården för allas trevnad och för andras säkerhet.

Man bör också undvika att rasta husdjur i planteringar, rabatter eller i direkt anslutning till fastigheten på utsidan. Se till att ditt husdjur vänjer sig vid att gå iväg en bit innan det uträttar sina behov. Det är trevligare för alla.

Rökning


Rökning är förbjuden i samtliga gemensamma utrymmen, detta inkluderar även takterrassen och innegården. Visa hänsyn då det kan finnas personer som är extra känsliga för tobaksrök. Tänk på att inte röka i direkt anslutning till entréporter. Släng inte fimpar på marken, krukor eller i papperskorg.

Sophantering

Föreningen har ett gemensamt rum för sopor. Vi ALLA är ansvariga att hålla detta rum som fräsch som möjligt genom att följa de riktlinjer som finns gällande Sophantering. Vid felaktig hantering så innebär det en mindre välkommen miljö samt att föreningen får kostnader för sanering som i slutändan kan innebära en hyreshöjning.

Grillning


Grillning på balkongerna och uteplatserna är tillåten med el-grillar. Dock, all grillning måste göras med största möjliga hänsyn till grannarna, både över, under och vid sidan.

Lägenhetsunderhåll


Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste Du se till att det repareras.


Fasad


All typ av påverkan på fasaden måste godkännas av styrelsen. Det gäller t ex markiser, utomhusbelysning m.m. Endast certifierade installatörer får användas för installation. Det är inte tillåtet att sätta upp parabol/antenn på fasaden eller balkongräcke.


Förändringar i lägenheten


När det gäller väsentliga förändringar måste man få styrelsens godkännande. Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten.

Kontakta alltid styrelsen innan Du sätter igång!

Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Dessa bör i första hand utföras under dagtid.


Försäljning av lägenhet


Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar Din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Tag därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en
ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen. Om du anlitar mäklare, som görs i de flesta fallen, hjälper de dig med detta.

En överlåtelseavgift som är en administrativ avgift kommer att tas ut av ny bostadsrättshavare (köparen) när en bostadsrätt överlåts. Enligt föreningens stadgar tas en överlåtelseavgift ut motsvarande 2,5 % av gällande prisbasbelopp.

Andrahandsuthyrning


Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens samtycke. Kontakta styrelsen för godkännande. Vid andrahandsuthyrning tas en administrativ avgift ut av bostadsrätthavaren. Enligt föreningens stadgar tas en avgift om 10% av gällande prisbasbelopp ut årligen. Mer detaljer finns på Uthyrning i andra hand.