El, värme, ventilation och vatten
El
Hushållsel
Föreningen har ett gemensamt elabbonnemang. Elförbrukning för varje enskild lägenhet mäts och faktureras individuellt. Bostadens elcentral är belägen i elnisch i lägenhet, och är utrustad med automatsäkringar. Här sitter även jordfelsbrytaren. Samtliga eluttag, förutom kyl och frys är anslutna till jordfelsbrytaren.
Trådlös strömbrytare
Vi i föreningen använder Elko Wireless som strömbrytare för att effektivt styra vår belysning. För att underlätta användningen bifogar vi en användarmanual i PDF-format som ger en detaljerad vägledning om installation och användning av systemet. Användarmanualen ligger under "Filer" längst ner på sidan.
Elmätare
Elmätare för lägenheten är placerad i el nischen. Även huvudsäkringar är placerade i nischen i er lägenhet. Elförbrukningen läses av automatiskt.
Föreningen medverkar inte i avräkning av elförbrukning och elkostnader vid överlåtelse av lägenheten. Reglering måste göras mellan köpare och säljare.
Värme
Förutom radiatorerna bidrar även ventilationssystemet till uppvärmningen av din lägenhet via en effektiv värmeväxlare. Temperatur i din lägenhet skall ligga runt 20 grader. Till ventilationssystemet kan inte kyla tillföras, vilket innebär att på sommaren kan det bli varmare. Du själv och din familj bidrar genom er närvaro till uppvärmning av lägenheten liksom även de lampor och de apparater du använder i hushållet.
Rumstemperaturen regleras via termostater placerade på radiatorerna. Det är viktigt att termostaten inte täcks över, då fungerar ej värmen. Det åligger i bostadsrättsinnehavaren själv att avlufta radiatorsystemet via luftventilen på radiatorn.
Ventilation
Ventilationssystemet i fastigheten är ett så kallat FTX-system där F står för frånluft, T står för tilluft, och X står för värmeåtervinning. Centralt i fastigheten finns en frånluftsfläkt som suger ut luften från badrum via don och i kök via spiskåpa. Ny luft tas in i lägenhet via ventilationskanaler från ventilationsaggregatet och don i vardagsrum och sovrum. Ventilationssystemet är ett centralt system som injusteras för alla lägenheterna och därför får man inte byta fläktkåpan till en annan typ.
Matlagning och vädring
Frånluftsflödet i spiskåpan startas vid matlagning genom forcering. För att påföra ytterligare tillfällig forcering öppnas vädringsfönster. Tänk på att regelbunden rengöring av fettfiltret i kåpan är en förutsättning för förmågan att suga upp matos.
Vatten
Kostnaden för förbrukning av kallvatten ingår i årsavgiften till bostadsrättsföreningen. Energiförbrukning för uppvärmning av varmvatten debiteras respektive lägenhetsinnehavare.
Föreningen medverkar inte i avräkning av varmvattenförbrukning vid överlåtelse av lägenheten. Reglering måste göras mellan köpare och säljare.
Råkar din bostad ut för en vattenskada eller om vatten tränger fram under exempelvis diskmaskin eller ut i läckageindikeringsröret i badrummet skall du ringa fastighetsskötaren samt ditt försäkringsbolag. Både av säkerhetsskäl och för att garanti och försäkring skall gälla är det viktigt att anslutning till vatten och av avlopp utförs av behörig installatör.
Avstängningsventilen är placerad bakom inspektionsluckan. Inspektionsluckan är i de flesta lägenheter placerad bakom köksinredningen och nås genom att lyfta ut kökslådorna.