Kamera i soprummet

 

Installation av kameror i soprummet

Vi i föreningen har omfattande problem med felsortering av grovsopor i soprummet. Trots skyltar och påminnelser i informationsbrev om att denna typ av sopor måste lämnas till en återvinningscentral dumpas grovsopor regelbundet i soprummet. Föreningen har ingen personal för att förflytta grovsopor från soprummet till en återvinningscentral. Vi i styrelsen har av välvilja för vår gemensamma trivsel förflyttat grovsopor på vår fritid endera med egen bil till återvinningscentraler eller till av föreningens förråd.

För de grovsopor som samlats i förrådet har föreningen köpt särskild hämtning av SRV. Felsorteringen tär på tålamodet bland oss i styrelsen, men dessutom kostar det dig som är skötsam pengar i och med att föreningen måste betala för särskilt hämtning av grovsopor.

Styrelsen har kommit fram till att vi nu har nått vägs ende med de insatser som föreningen satt in för att stävja dumpning av grovsopor. Därför har styrelsen beslutat att inom kort installera bevakningskameror i soprummet.

Privat verksamhet, som inte utför en uppgift av allmänt intresse, behöver inte längre tillstånd för att kamerabevaka. Däremot behöver föreningen klara ett antal krav som finns i lagstiftningen. Styrelsen är av den uppfattningen att vi uppnår dessa krav genom de nedanstående överväganden och åtgärder:

  • Föreningen har på olika sätt, under lång tid, med olika åtgärder försökt stävja dumpning av grovsopor i soprummet. De grovsopor som dumpas kostar föreningen pengar.

 

  • Kameraövervakningen kommer endast att ske i soprummet. Kamerabevakning i soprum är mindre integritetskänslig, då de boende inte behöver passera detta utrymme för att ta sig till och från sina bostäder.

 

  • Skyltar i soprummet sätts upp, så att det tydligt framgår att kameraövervakning sker.

 

  • Kamerainspelningen sparas lokalt på en hårddisk som förvaras i ett låst utrymme som endast två av styrelsens ledamöter har möjlighet att öppna.

 

  • Kamerainspelningen sparas endast sju dagar innan den spelas över.

 

  • Inspelat material kommer endast att analyseras om det har dumpats grovsopor i soprummet eller om soprummet utsatts för skadegörelse.

 

  • Kameraövervakningen syftar primärt till att motverka dumpning av grovsopor och eventuell skadegörelse i soprummet, inte för generell övervakning. Om ingen dumpning av grovsopor eller skadegörelse sker kommer heller ingen att titta på inspelningarna.

Styrelsen har beslutat att inom kort installera kameror i soprummet. Styrelsen har befogenhet att göra det utan att kalla till en extra föreningsstämma. Om någon av föreningens medlemmar ändå vill – och kan ange relevanta juridiska argument – för en extra föreningsstämma är styrelsen beredd att skjuta på beslutet tills en extra föreningsstämma genomförts. Anmälan av önskemål – inkluderande en juridisk motivering – om en extra föreningsstämma skickas till: styrelse@brfsjodalsterrassen2.se senast den 16/2.