Höjning av månadsavgifter 1/7

Styrelsen beslutade att höja föreningens månadsavgifter med 15% från och den 1 juli 2023.

I samband med att styrelsen beslutade att höja månadsavgifterna i januari flaggades det att det kunde bli aktuellt med ytterligare höjningar vid halvårsskiftet.

Styrelsen följer olika bedömningar av ränteutvecklingen och exempelvis ger Nordea denna bedömning för året: <<Överraskande hög inflation i januari får Riksbanken att höja styrräntan mer än vad den tidigare signalerat. Det är tydligt att alla ledamöter i direktionen är bekymrade och Nordeas prognos är nu att styrräntan höjs med 0,5 procentenheter i april och med 0,25 procentenheter i juni till 3,75 procent. Det betyder att hushåll som lånar till en rörlig ränta bör ta höjd för att bolåneräntan stiger med ytterligare 0,75 procentenheter i närtid och att listräntan därmed närmar sig 6 procent.>>

För föreningen är räntorna sju gånger högre vid omläggningar av lån nu än år 2021. Styrelsen förhandlar mycket aktivt med olika banker för att få ned våra räntor, men även om föreningen har ränterabatt och grönt bolån stiger kostnaderna. För några dagar sedan höjde Riksbanken styrräntan med 0,5 procentenheter och experternas bedömning är att det finns högt sannolikhet för ytterligare räntehöjningar.

Styrelsen bedömer därför att det är nödvändigt att höja föreningens månadsavgifter med 15% från och den 1 juli 2023. Höjningen ska bedömas i perspektivet av att flera omgivande föreningar höjer sina avgifter med ca 30%.